Mat och dryck i Wien

Kafékulturen

Till Wien kommer man av flera anledningar, men en av dem är förmodligen för att provsmaka alla de godsaker och delikatesser som finns. Wien har ett stort utbud av mat och godis och faktum är att de första kaffehusen etablerades här. Kanske du trodde att Sverige hade patent på fika, men det är i Wien som den verkliga fikakulturen har brett ut sig. Och här fikar man med stil!

I Wiens många kaféer finns en historia som sträcker sig över 300 år bakåt. Då träffades fina herrar för att diskutera politik och samtidigt smaka olika kaffesorter med ett glas vatten. Dessa kaffehus finns kvar men numera äts det bakverk till.

Om du vill besöka ett riktigt österrikiskt kafé, och det vill du säkerligen, kan du bege dig till Cafe Demel som hör till ett av Wiens finaste kaféer. Här kan du avnjuta en tårtbit och en kaffe med kryddor, likör och en klick vispgrädde på toppen.

Café Landtmann var Sigmund Freuds favoritkafé och på Café Sacher föddes den österrikiska Sachertårtan som du bara måste ta dig en smakbit av.

Generellt går folk på kafé under eftermiddagarna men du kan också ta dig en förmiddagsfika vid 11-tiden om du har lust. Ofta intas också den enklare lunchen på kaféerna.

Vinprovning

I Wien dricker man mycket vin och vinprovningar finns det gott om. Vill du prova på olika vinsorter under en eftermiddag, bör du ta en tur till Heurigen-värdshusen som ligger både i stadskärnan och utanför på landet. Här äter du också gott.

Eller varför inte gå in på stadens många vinkällare för en guidad vinprovningstur som kan bokas i förväg.

Matkultur i Wien

Österrikisk matkultur skiljer sig inte så mycket åt från Ungersk, vilket är förståeligt. Det är pampigt, mättande och vällagat och serveras med vin eller öl. I Österrike tycker man om kött så om du är vegetarian kanske du kommer bli lite besviken. Dock finns det många internationella restauranger i Wien så du lär alltid hitta något för din smak. Överallt i Wien finns det också korvstånd där folk brukar stanna till för att ta sig en aptitretare. Albertinaplatz har rykte om sig att servera den bästa würsten.

De vanligaste rätterna i Österrike är naturligtvis wienerschnitzeln som serveras med potatis och citronklyfta, Grötl som är Österrikes svar på pyttipanna samt Knödl – en sorts potatisbulle som även är känd i Bayern. Även Wienerkorven är god att smaka på.

Som efterrätt är det en typisk sachertårta, kaiserschmarrn eller apfelstrudel som gäller.

Se till att du är ordentligt hungrig innan du sätter dig till bords; portionerna är mycket stora.

En riktig österrikisk middag består av tre rätter – gärna med en soppa till förrätt.

Wiens gemytliga restauranger

Stämningen är generellt på topp när man går ut och äter. Både invånarna och turisterna tycker om att äta på restaurang och det är lätt att göra nya bekantskaper där. Priserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige, beroende på om det är storstad eller landsbygd. Räkna därför med lite dyrare notor i Wien. Det är vanligt att äta på kvällen fr.o.m. kl. 19.00 och det kan vara smart att vänta ett tag om man har ätit en tårta på eftermiddagen först. Här kommer några tips på ställen du inte får missa.

  • Griechenbeisl är stadens äldsta restaurang där du kan träffa på både celebriteter och politiker. Kolla in Beethovens autograf när du ändå är där.

Faktum är att alla restauranger som har ”Beisl” i sina namn, innebär traditionsenliga menyer med den ursprungliga matkulturen.

  • Gulaschmuseum serverar gulaschsoppa både som middag och efterrätt. Som efterrätt är den dock baserad på choklad.
  • Figlmuller gör stadens största wienerschnitzlar och är berömd bland såväl turister som wienarna själva.
  • Plachuttas Gasthaus zur Oper kan ta emot många besökare och lämpar sig för större sällskap. Här har du även nära till Wiener Operan där nyårskonserten spelas varje år.

Dricks

Dricksen är inte inräknad i notan utan tillkommer med 10%. Antingen lägger du en slant under kvittot när du går eller adderar det på slutsumman när du betalar med kort.

Booking.com