Ta sig runt i Wien

Se Wien till fots

Med den vackra arkitekturen, är det ett stort tips att gå omkring så mycket du kan. Du får verkligen inte missa alla byggnader som staden är känd för. Det är också enkelt att gå till fots från en stadsdel till en annan. Skulle du föredra en cykel, går de att hyra på exempelvis citybikewien.at. Precis som många andra europeiska städer finns stationer där du hämtar din cykel efter att ha registrerat dig och betalat. Sedan lämnar du tillbaka den i cykel-boxar som finns överallt i staden.

Kollektivtrafik

För dig som vill ta dig runt på andra sätt eller kombinera promenader med åkande, kan vi rekommendera att ta spårvagnarna. Då får du se mycket av staden och kan hoppa av när du vill. För övrigt har Wien en bra kollektivtrafik med en enhetlig taxa. Wiens tunnelbana har 6 linjer och U6 (den bruna linjen) räknas som den längsta. Officiellt har staden haft en tunnelbana sedan 1978 men den daterar egentligen ända från slutet av 1800-talet som förbindelser mellan tågstationer. Det går bra att bara köpa kort på tunnelbanan som dagskort, veckokort eller månadskort. Vecko-och månadskorten är dessutom opersonliga om du köper dem på biljettkontoren, vilket gör att du kan låna ut dem. För köp av mobilbiljetter eller online, är det bara du som kan dra nytta av dem. En enkelbiljett där alla transportmedel inkluderas, kostar ca 1 euro. En 24-timmarsbiljett kostar ca 7,60 euro och ett veckokort kostar 16,20 euro. Priserna är alltså inte speciellt höga om du jämför med exempelvis Londons tunnelbana. En liten nackdel är att månadskorten bara gäller från den 1:a till den sista i månaden, så om du skulle köpa det den 4:e, har du förlorat några dygn.

Hop-on/Hop-off

Vienna Sightseeing erbjuder bussturer och utflyktsmål för folk som vill upptäcka staden från en dubbeldäckare. Här kan du välja upp till 6 rutter och 50 hållplatser och även lägga till upplevelser som att åka häst-och-vagn eller båtturer på Danube-kanalen. Biljettpriserna är satta per rutt och kostar från 15 euro upp till 57 euro, beroende på vad som ingår. Läs mer här!

Vienna city card

Om du köper förmånskortet Vienna city Card har du inte bara tillgång till tunnelbanan, bussar och spårvagnsnätet. Du får även rabatter till stadens olika sevärdheter. Kortet gäller antingen 48 timmar eller 72 timmar och barn under 15 åker gratis. Läs mer här!

Att ta sig från flygplatsen in till Wien

Wiens flygplats Schwechat ligger ca 20 km från stadens centrum. Den enklaste vägen in, är att ta CAT, dvs City Airport Train till Wiens Centralstation. Resan tar bara 16 minuter och kostar 12 euro. Biljetterna köper du i ankomsthallen i en automat. Tänk dock på att mellan midnatt och kl. 06.00, går inga tåg. Ett plus är att du kan checka in ditt bagage redan på Wiens tågstation vid hemresan. Du beger dig till CAT-stationen och bagaget skickas direkt till flyget som väntar. Smidigt och skönt!  Ett annat alternativ är att ta S-Bahn, det s.k. snabbtåget som är betydligt billigare. För 4,20 euro kommer du in till Wien Mitte-stationen på 25 minuter och dessa tåg går oftare än CAT-tågen. Flygbussarna trafikerar också vägarna mellan Wien och flygplatsen. De finns tre linjer att välja mellan och de går till olika destinationer i staden. Alla enkelbiljetter kostar 8 euro.

Hyra bil

Funderar du på hyrbil, kan du antingen boka på flygplatsen eller inne i staden. På flygplatsen nås hyrbilsfirmorna via en liten gångväg från ankomsthallen in till nedre parkeringsgarage 4 och du kan välja mellan de stora kända firmorna som Hertz, Budget, Europcar, Sixt m.fl. Inne i stadens centrum kan du uppsöka flera hyrbilsfirmor vid centralstationen, men det är dock vanligare att hyra på flygplatsen. Att köra bil i Wien är svårt, då många gator är enkelriktade och parkeringsmöjligheterna är få. På biluthyrning.com finns en längre guide till att hyra bil i Wien. Där kan du också hitta hyrbilar betydligt billigare än att hyra på plats.

Booking.com