Shopping i Wien

Wien har en lång och intressant historia som både har lämnat efter sig vackra byggnader och god mat. När du åker till Wien kan du bara inte låta bli att köpa med dig något gott hem. Godis, kakor eller bröd är exempel på ätbara saker att ge bort. Men även när det gäller shopping, kan Wien erbjuda en hel del.

De bästa gatorna för shopping

Favoritgatan för turister i Wien heter Mariahilfer Strasse. Där kan du både hitta småbutiker med kläder, choklad och design samt det stora varuhuset Gerngross.

Alla de internationella klädjättarna ligger belägna här jämsides med österrikiska kedjor som exempelvis Schöps. Gatan har också flera tvärgator som erbjuder ytterligare shopping.

Slink gärna in på butiken Kovacek där du hittar magnifik glaskonst eller köp med dig chokladpraliner från Altman och Khune.

Runt Dorotheergasse finns också ett mindre utbud av butiker, då framför allt smycken och juveler. Här ligger också en stor auktionskammare – Dorotheum. Kan vara värt ett besök om du älskar gamla smycken och möbler från Österrikes olika tidsepoker.

Gallerior

Det finns en del bra gallerior som passar alla smaker. Steffl på Kärtnerstrasse är förmodligen den största med 7 våningar och Ringstrassen Galerien som ligger alldeles intill är perfekt för dig som är märkesgalen. Om du istället letar souvenirer, kan du ta dig till Österreichische Werkstätten.

Utmed samma gata, nämligen Kärtnerstrasse, får du känslan av att befinna dig i Hollywood. Anledningen är att man har lagt ut stjärnor som symboliserar kända kompositörer – därav namnet Music Mile. Här finner du namn som Guiseppe Verdi, Mozart och Tjajkovskij  som alla hamnat i Wiens Walk of Fame.

Shopping City Süd är en av de största galleriorna i Europa men ligger lite i stadens utkanter, närmare bestämt Vösendorf. Hit kan du åka med bil eller tåg från Wiener Operan samt med buss 207 eller 265.

Öppettider

I Wien håller butikerna normalt öppet från kl.09.00-18.00 förutom galleriorna som stänger kl. 20.00. Vissa dagar som torsdag och fredag kan butikerna dock vara öppna lite längre. Lördagar stänger man kl. 17.00, ungefär som i Sverige. Söndagar är det mesta stängt.

Marknader i Wien

Wien utgör en perfekt kombination av matupplevelser och shopping. Här finns många marknader att botanisera bland där du kan hitta alla typiska godsaker och bakverk samt snygga second hand-kläder. Ibland kan det kännas som om du dyker på en marknad i varje gathörn, men ett namn att hålla utkik efter när du besöker Wien, är Naschmarkt. Mest populär är den för alla sina delikatesser men på lördagar utvidgas den till en loppmarknad där du även kan fynda kläder och antikviteter mellan kl. 6.30-18.00.

För att komma hit tar du tunnelbanan till Kettenbrückegasse och går sedan hela vägen till Pilgrimgasse. Då missar du ingenting.

Om du får för dig att åka till Wien i juletid, ska du besöka Schönbrunn Palace julmarknad. Här finns det många stånd som säljer julläckerheter och mat samt julpynt och annat. Du kan samtidigt passa på att gå in i slottet Schönbrunn som anses vara en av Wiens mest besökta platser. Slottet var ett sommarslott för den kejserliga ätten i Österrike och här spelade Mozart sin första konsert som femåring.

Booking.com