Så reser du till Wien

Besökare kan ta sig till Wien via flyg, buss eller tåg. Det enklaste, snabbaste och faktiskt för det mesta billigaste alternativet är att flyga. Eftersom Österrike är medlem i den Europeiska Unionen behövs inte ens ett pass – förutsatt att besökaren har ett modernt s.k. nationellt ID-kort. Inte heller visum behövs för eu-medborgare.

Resenärer som väljer att flyga landar som regel på Wiens internationella flygplats; Vienna International. Flygplatsen ligger strax utanför själva staden och är något av en knytpunkt för den europeiska flygtrafiken. Många som reser från Skandinavien till Afrika eller Asien brukar mellanlanda just i Wien. Från flygplatsen till centrum tar man sig enklast med tunnelbanan S-Bahn, flygbuss, tåg eller taxi.

Tunnelbanan är det billigaste alternativet men kan vara en omväg beroende på var i Wien som man har sitt boende arrangerat. För de flesta besökare måste man dessutom genomföra flera byten för att komma rätt. S-Bahn är därmed bäst lämpat för vana resenärer eller resenärer som tidigare besökt Wien och är bekant med tunnelbanesystemet.

Tåget avgår flera gånger per timme och har en restid på dryga 15 – 20 minuter. Priset är ungefär det dubbla mot tunnelbanan men mindre än hälften av priset för en taxi. Samtliga tåg anländer stationen Wien-Mitte Station, som ligger nära centrum, men om boendet ligger mer avsides kan det vara värt att ta en taxi direkt.

Taxibilar finns att tillgå större delen av dygnet och behöver inte bokas i förväg. Till skillnad från många andra europeiska städer så använder sig flygtaxin av taxameter vilket betyder att resan kan bli dyrare än förväntat. Dock kommer besökaren rätt direkt och priserna är ofta till viss mån förhandlingsbara.

 

Hotell och boende

Hotell i Wien finns i alla prisklasser och med varierande standard. Generellt sett är priserna högre än i andra europeiska storstäder men den som väljer ett boende lite längre från centrum kan ofta få ett bra pris. Likaledes kan man spara mycket pengar genom att boka boendet i förväg, och då helst i samband med att resan bokas. Boendet närmast centrum är ofta dyrare men håller för den skull inte alltid en högre standard. Å andra sidan kan det vara värt att spendera lite mer på ett centralt beläget hotell om man vet att man kommer spendera mycket tid i centrum.

De allra flesta kan dock hitta ett mer prisvärt alternativ strax utanför centrum. Besökare som funderar på att boka boende i utkanten av staden bör ha i åtanke att Wien är stort och att det kan betyda att kostnaderna för att ta sig runt kommer öka. Man kan alltså spara pengar på att boka ett boende som ligger närmare det område man kommer spendera mest tid i. Det är dock inte alltid självklart att centrum är just det området. Stäm av med dina planerade aktiviteter och vilka sevärdheter du vill besöka innan du bokar boendet för att få bästa möjliga boende med bra läge till bästa pris.

Booking.com