Sevärdheter & aktiviteter

De flesta som besöker Wien passar på att ta del av så mycket som möjligt som staden har att erbjuda. Många avnjuter lite god mat på någon trevlig restaurang, vandrar runt i historiska miljöer och avrundar kanske dagen på en klubb eller bar. Tack vare sitt rika kultur- och historiearv finns det något i Wien för alla smaker.

 

Bland de mest uppskattade restaurangerna återfinns Gastwirtschaft Hummer på Floranianigasse, känd för sin goda schnitzel, och traditionella Griechenbeisl, som är en av de äldsta restaurangerna i Wien. När du avnjuter en god middag på Griechenbeisl känner du av historiens vingslag och det faktum att Beethoven, och många andra ikoner, en gång ätit vid samma bord gör det hela förstås mer minnesvärt.

 

Till klassikerna som kommer från Wien räknas Apfelstrudel, serverad varm, söta pannkakor, kallade Palatschinken och andra sötsaker som chokladkakan Sachertorte, serverad med aprikos. Besökare kan med fördel passa på att prova dessa och andra läckerheter, givetvis tillagade på färska och lokalt producerade råvaror.

 

Den som vill ta ett glas med någon svalkande dryck i goda vänners sällskap har ett enormt utbud av välja mellan. Precis som att Wien erbjuder en uppsjö av kaféer finns också en mångfald av pubar och barer. Inte sällan övergår serveringen av varma drycker på kaféer, och ofta med uteserveringar under varma sommardagar, till vin och öl under kvällen. De mest populära barerna återfinns i Gürtel vid Nussdorferstrasse. Känd för bra service är Dinos på Salzgries och Barflys på Hotel Fürst vid Esterhazygasse är berömda för sina cocktails.

 

Den som föredrar att skaka loss på ett välfyllt dansgolv har också många alternativ. Många besöker Habana på Mahlerstrasse, som går i latinamerikanskt tema och spelar både en och annan salsalåt under kvällarna. Föredrar man hiphop kan Moulin Rouge på Walfischgasse vara värd ett besök.

 

Sevärdheter i Wien

 

I Prater återfinns två av de mest välbesökta sevärdheterna i Wien, båda före detta palats under imperiet. Hofburg är en vacker byggnad uppförd i klassisk stil, välbevarat sedan 1200-talet och en gång regeringens sätet. Schnbrunn ligger ett stenkast från Hofburg och är med sina över 1 400 rum en imponerande koloss, och ursprungligen ett av den romerska kejsaren Maximilians fritidshus. För mer än 500 år sedan användes det magnifika huset främst som tillfälligt boende när kejsaren och romerska politiker jagade i området. I dagsläget, och sedan mitten av 1900-talet, fungerar huset främst som ett museum.

 

I samma område återfinns också den tidigare nationalteatern, Burghtheater, som med sina 300 år på nacken stolt tronar upp sig mellan nybyggda hus. Teatern används fortfarande, om än i mindre utsträckning än tidigare, men är lika sevärd även när den står tom tack vare dess unika arkitektur. Inte långt från Burghtheater står också Wiener Staatsoper, stadens operahus.

 

Trots att Staatsoper är relativt nybyggt, med mindre än 250 år på nacken, är den en av de mest fascinerande byggnaderna i hela Wien då den också är en av dess mest påkostade. Exteriören för tankarna betydligt längre tillbaka i tiden än till 1800-talet och insidan är välfylld med marmortrappor, guld och kristaller. Byggnaden brukas ännu och besökare som har intresse för opera rekommenderas starkt ett besök.

 

Booking.com